Richt je keuken in volgens de activiteitendriehoek

Interieur

Iedereen is het ermee eens dat een keuken niet enkel mooi moet zijn. Je keuken moet ook heel praktisch zijn. Je brengt er heel wat tijd door. Als alles efficiënt verloopt, is het een pak aangenamer om te kokerellen. Je bespaart tijd en beweegt je vlot tussen de drie belangrijkste punten van je keuken. Ben je aan een nieuwe keuken toe? Dat is het ideale moment om je activiteitendriehoek op punt te stellen.

Hoe ontstaat de activiteitendriehoek in je keuken?

Je beweegt je in je keuken constant volgens deze driehoek. Let er eens op als je straks aan het koken gaat. Dit zijn de belangrijkste punten in je keuken:

  • De zone waarin je voeding bewaart: dit is de zone met koelkast, diepvries en voorraadkasten.
  • De zone waarin je schoonmaakt: hierin zit de gootsteen en de vaatwas.
  • De zone waarin je kookt: de kookplaten, oven, microgolfoven, steamer,…

Zorg er bij de inrichting van je keuken voor dat deze zones een driehoek vormen. Je zal zien dat je kookgemak en veiligheid hierdoor aanzienlijk zullen toenemen.

Verschillende keukenopstellingen met activiteitendriehoek

Betekent dit dan dat elke keuken dezelfde opstelling moet hebben? Uiteraard niet! Elke woning is anders. Maar toch is er altijd een mogelijkheid om de activiteitendriehoek toe te passen.

Bij een lineaire keukenopstelling staat de keuken volledig opgesteld langs één muur. Dit is niet ideaal, aangezien de punten van de driehoek op één lijn liggen. Dit los je op door voor een keukeneiland te gaan of door aan de muur aan de overkant ook een lineaire opstelling te maken. Dit laatste kan enkel in ruimtes die niet te breed en niet te smal zijn. Als het te breed is, liggen de afstanden te ver uit elkaar. Als het te smal is heb je niet genoeg ruimte om je vrij te bewegen. Maar met het juiste denkwerk en de juiste voorbereiding krijg je een keuken met ideaal gebruiksgemak.

Bij een hoekvormige keukenopstelling staat de keuken volledig tegen de muur en is er minstens één hoek. De keuken vormt een L of een U. Bij deze keukenopstelling heb je veel keuzevrijheid. Je hebt verschillende mogelijkheden om een activiteitendriehoek te vormen en van een comfortabele keuken te genieten.