Bespaar energie met deze 5 tips

Energiezuinig wonen 5 tips om energie te besparen

Energie besparen blijft een hot topic. Het is niet alleen goed voor het milieu. Het is rechtstreeks voelbaar in de portemonnee. Soms nagenoeg direct, soms door een slimme investering die je op lange termijn geld uitspaart. Laat je inspireren door deze tips.

Tip 1: Kies de juiste verwarmingsbron en plan regelmatig onderhoud in

Je verwarmingsketel gaat misschien al 20 jaar mee. Een degelijke installatie, zou je denken. Maar wist je dat het rendement na 15 jaar sterk afneemt? En dat je een nieuwe installatie snel terugverdient door een lager energieverbruik? Informeer zeker eens naar de voordelen van een nieuwe condensatieketel. Of kies voor een warmtepomp als milieuvriendelijk alternatief.

Vergeet niet om regelmatig je verwarming te ontluchten en je installatie te laten onderhouden. Laat je verwarmingsketel optimaal instellen voor een efficiënt verbruik. Bij installaties op aardgas is een tweejaarlijks onderhoud door een erkend technicus verplicht. Bij installaties op stookolie is dit zelfs jaarlijks.

Tip 2: Bespaar energie met een slimme thermostaat

Stel op je thermostaat een slimme timing in en voorzie elke radiator van thermostatische kranen. Bepaal de ideale temperatuur voor elke kamer op verschillende momenten van de dag en bespaar jaarlijks honderden euro’s.

Tip 3: Isoleren, isoleren, isoleren

We kunnen het niet genoeg herhalen: isoleren heeft enkel voordelen voor je energiefactuur. Warmte stijgt. Isoleer daarom eerst je dak. Neem dan ramen en muren onder handen en denk daarna aan vloerisolatie. Kies de juiste materialen door de R-waarde te bekijken. Breng een dikke isolatielaag aan als je hiertoe de mogelijkheid hebt.

Tip 4: Beperk het energieverbruik bij ventilatie

Ventileren met een ventilatiesysteem of door eenvoudigweg de ramen te openen voert buitenlucht aan. In de winter is deze lucht kouder dan binnen, in de zomer warmer. In beide gevallen vraagt het energie om deze verse lucht op de juiste temperatuur te brengen. Ook hier is de boodschap om niet te overdrijven. Ventileer net genoeg om de lucht in de ruimtes te verversen, niet meer en niet minder. Geautomatiseerde ventilatiesystemen schatten zelf in wanneer en hoeveel ventilatie nodig is.

Tip 5: Investeer in hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie blijft een slimme investering om op termijn energiekosten uit te sparen. Premies maken de investeringen vaak nog interessanter. Zonnepanelen staan nog steeds op nummer één, maar ook een zonneboiler of warmtepompboiler zijn duurzame alternatieven. De eerste warmt water op met zonne-energie, de tweede haalt energie uit de omgevings- of buitenlucht. Wist je dat er ook hybridesystemen bestaan? Hierbij wordt een elektrische warmtepomp gekoppeld aan je bestaande ketel. Denk aan een hybride wagen: als de warmtepomp onvoldoende energie heeft, schakelt het systeem even over op je bestaande ketel.

Neem voor een overzicht van de premies zeker een kijkje op www.energiesparen.be/subsidies.